Tot mai des, in ultima vreme, aud persoane care sustin ca au eliminat fructele din alimentatia lor pentru a nu se ingrasa. Intr-adevar, exista diete populare care ii indeamna pe oameni sa nu mai manance fructe din cauza zaharurilor naturale pe care le contin (fructoza), despre care se crede ca este un factor important in procesul de ingrasare, drept pentru care in articolul de astazi mi-am propus sa vorbim despre zaharul din fructe, cum si daca impacteaza el glicemia si daca ne putem bucura de aceste bogatii pe care ni ofera natura, numite fructe, chiar si situatia in care vrem sa slabim.
Cum ar putea fi posibil ca fructoza din zahar sa fie nociva, iar cea din fructe sa fie benefica?

Hai sa ne gandim la diferenta dintre un cub de zahar si o sfecla de zahar. In natura, fructoza este combinata chimic cu fibre, antioxidanti si fitonutrienti care par sa ii anuleze toate efectele adverse.
Studiile arata ca daca consumi trei linguri de zahar ( acesta este echivalentul de zahar dintr-o cutie de bautura racoritoare carbogazoasa), in prima ora glicemia din sangale tau va creste dramatic. Astfel, organismul tau va este nevoit sa secrete atat de multa insulina pentru a absorbi zaharul in exces incat glicemia scade la fel de dramatic in urmatoarea ora, ajungand la un nivel echivalent cu cel specific postului negru (hipoglicemie). Corpul detecteaza imediat acest nivel foarte redus al glicemiei, crede ca treci printr-o perioada de foamete si reactioneaza imediat prin revarsarea de grasime in sange, pentru a te ajuta sa supravietuiesti. Acest exces de grasime din sange poate conduce la noi probleme de sanatate, precum bolile cardiovasculare.
Ce crezi ca se intampla insa daca mananci o cana de fructe de padure cu 3 linguri de zahar?
Fructele de padure contin propriile zaharuri (echivalentul unei linguri suplimentare), asa ca te-ai putea astepta ca glicemia ta sa o ia complet razna, nu-i asa? Surpriza: nu o va face. Din contra, pe langa faptul ca glicemia ta nu va avea o crestere mai ridicata in prima ora, nu veti face nici o criza de hipoglicemie (scadere dramatica a glicemiei) si astfel sangele nu va mai fi invadat de grasimi. Acest lucru se datoreaza fibrelor din fructe, care au un efect de gelificare in stomac si in intestinul subtire, care incetineste eliberarea zaharurilor, sau a fitonutrientilor din fructe care blocheaza absortia zaharului prin peretii intestinali in fluxul de sange. Cu toate acestea recomand a se evita asocierea oricarui fruct cu zahar. Fructele sunt o comoara de vitamine, fibre, antioxidanti si fitonutrienti, iar zaharul din fructe nu numai ca nu este nociv, dar este chiar benefic sanatatii. In concluzie, consumul fructozei in doze mici si in varianta creata de natura este chiar benefica pentru glicemie, reducand astfel riscurile de aparitie a diabetului si a bolilor cardiovasculare.
Ce impact crezi ca are fructoza din fructe asupra bolnavilor de diabet de tip 2?

Diabeticii dintr-un studiu aleatoriu care au consumat cel mult doua fructe de zi nu au avut o glicemie mai buna decat cei dintr-un al doilea grup, carora li s-a spus sa manance minim 2 fructe pe zi. Cercetatorii au conchis ca ”consumul de fructe nu trebuie restrictionat la persoanele care sufera de diabet de tip 2”.
Exista vreun anumit nivel de fructoza care sa fie nociv chiar daca fructoza este consumata in forma ei cea mai naturala?
Aceasta este o intrebare care a nascut de-a lungul timpului foarte multe controverse, drept pentru care un grup de cercetatori s-a pus pe treaba. In cadrul unui studiu, au cerut unui grup de persoane sa consume 20 de portii de fructe pe zi timp de mai multe luni la rand, nivelul de fructoza al acestei diete fiind echivalentul a circa opt cutii de bauturi carbogazoaze pe zi. In urma acestui experiment cercetatorii au constatat doar efecte pozitive, fara niciun efect advers asupra greutatii corporale, tensiunii, insulinei, colesterolului si trigliceridelor.
Concluzia este ca indiferent de ce obiectiv avem putem include fructele in alimentatia noastra, atata timp cat le consumam pe stomacul gol si evitam sa le asociem cu alte alimente, recomandarea fiind a se consuma cu 30 minute inainte de masa sau 2 ore dupa masa.
Leave a reply