Gandul duce la o actiune, actiunea la fapta, fapta la un obicei, obiceiul la rezultate, rezultatul la un stil de viata, stilul de viata defineste un destin. Fii responsabil pentru viata ta!
Dieta inseamna ceva restrictiv, un termen ce din start mintea noastra il asociaza cu o anumita cenzura, pe care o tinem o anumita perioada cu scopul de a atinge anumite obiective sau a trata anumite afectiuni, dar intr-un timp foarte scurt aceasta abordare ne va frustra si ne va sabota obiectivul, pentru ca DA, resursele de vointa sunt limitate. In schimb, in momentul in care constientizam importanta unui stil de viata, prin acesta ne vom identifica, ni-l vom insusi si cu siguranta va deveni parte din noi, pentru ca este mai usor si sanatos sa previi, decat sa tratezi.
Ce inseamna un stil de viata sanatos?
Stilul de viata sanatos este calea catre o stare totala de bunastare fizica, mentala si emotionala, un echilibru intre cele 3 planuri: fizic, mental si emotional. Pentru atingerea acestui echilibru este foarte important sa acordam o atentie deosebita si distribuita in mod egal alimentatiei, activitatii fizice si odihnei active. Este foarte important sa nu neglijam niciunul dintre aceste 3 aspecte, deoarece se pot produce dezechilibre care pe termen lung ne pot afecta sanatatea si implicit starea de spirit.
Alimentatie

Alimentatia este o necesitate, dar si o placere, si este foarte important sa mancam conform nevoilor si obiectivelor pe care le avem. Ea ne furnizeaza necesarul zilnic de calorii si nutrienti ( proteine, glucide, lipide, minerale si vitamine). O alimentatie sanatoasa si echilibrata, indiferent de obiectivele pe care le avem, trebuie sa tina cont de o serie de aspecte, precum:
- Inlocuirea carbohidratilor rafinati ( orez alb, paine alba, paste albe) cu cei integrali ( orez integral brun, negru, salbatic, paine integrala, paste integrale)
- Reducerea consumului de grasimi animale ( unt, carne grase, branzeturi) si consumul de grasimi vegetale sanatoase( ulei de masline, seminte de in, canepa, nuci, migdale, etc)
- Proteinele sa provina din surse sanatoase: carne alba (piept de pui, curcan, peste, lactate semidegresate ( kefir, iaurt) sau leguminoase (linte, fasole, mazare, naut)
- Excluderea totala din alimentatia a zaharului, dulciurilor si produselor de patiserie.
- Minim 2 portii de fructe si legume pe zi
- Mancarea sa fie gatita la abur, prin coacere sau la gratar
- 5 mese pe zi, 3 mese principale si 2 gustari servite in jurul aceleiasi ore in fiecare zi
- Consumul a 2 litri de apa pe zi
Activitate fizica

Activitatea fizica este raspunzatoare de ”starea de bine, euforica” pe care o avem de fiecare data cand ne iesim din zona de confort si transpiram. Cand facem o activitate fizica ce implica un consum caloric ridicat, organismul este supus unui stres si astfel elimina cortizol, hormonul sresului. Acesta este momentul, in care organismul incearca sa ”echilibreze” balanta hormonala, si astfel creierul secreta endorfine, cele care ne ofera senzatia euforica si ne binedispune. De aceea este foarte important sa ne facem din activitate fizica un obicei, intrucat, pe langa faptul ca tonifiem sau crestem masa musculara, prevenind aparitia semnelor imbatranirii premature, este cea mai eficienta metoda de eliminare a stresului si a minimalizarii efectelor sale negative. Ca si activitate fizica zilnica recomandata ar fi 30-60 minute activitate fizica usoara sau moderata ( mers cu bicicleta, alergare usoara, mers pe jos etc) sau de 3-4 ori pe saptamana antrenamente de intensitate crescuta ( clase de aerobic, cycling, inot, fitness, etc). Si cum echilibrul este foarte important in abordarea oricarui aspect, pentru a avea un stil de viata sanatos, este foarte important sa evitam supraantrenamentul, pentru ca astfel organismul nu va mai avea capacitatea si resursele sa se refaca, de aici rezultand oboseala cronica si scaderea imunitatii.
Odihna

Dupa cum bine stim, organismul se adapteaza si cu un stil de viata sedentar si o alimentatie nesanatoasa, efectele adverse facandu-si aparitia in timp. In schimb, de la odihna nu poate face rabat, si trebuie sa ii acordam o importanta deosebita pentru ca aceasta este cel mai eficient si indispensabil mecanism de refacere a organismului. Odihna poate fi activa, aici putem include activitatile din afara ariei profesionale care ne relaxeaza si ne fac sa uitam total de munca de zi cu zi, si odihna pasiva, respectiv somnul. Somnul reprezinta procesul prin care organismul se reface si are o importanta vitala. Se recomanda sa dormim 7-9 ore, nici mai mult, dar nici mai putin, sa ne culcam si sa ne trezim zilnic, aproximativ la aceeasi ora, pentru ca DA, si aici echilibrul este important.
Echilibrul este elementul definitoriu pentru un stil de viata sanatos si trebuie sa avem grija de corpul nostru pentru ca el este casa sufletului nostru. O alimentatie echilibrata combinata cu activitate fizica si odihna, previn un stil de viata sedentar si ne ajuta sa descoperim placerea de a trai, de a ne simti bine in pielea noastra si de a ne bucura de placerile vietii.
Leave a reply