Petra & Wadi Rum, o experienta unica

Desi sceptic la inceput cu privire la a petrece chiar si 4 zile in Iordania, nefiind un mare fan al Orientului Mijlociu, tinand cont si de contextul socio-politic din zona, in cele din urma m-am lasat convins sa ma ”pierd” pe stradutele prafuite din Amman, Petra si Wadi Rum, dar acum garantat va spun ca am ”castigat” una dintre cele mai frumoasa experiente pe care le-am avut in viata mea.

Cand trebuie sa mergi in Iordania, cum ajungi in Petra, cum te deplasezi si ce itinerariu iti recomand?

Iordania este o tara cu o suprafata in general arida, saraca in resurse, dar foarte bogata in istorie, cu o clima mediteraneana in vest si desertica in est si sud. Cand este cel mai indicat sa mergi in Iordania? Oricand, mai putin in perioada Aprilie-Septembrie, cand temperaturile ating cu usurinta 40 de grade Celsius, si crede-ma ca ar fi pacat sa te copleseasca caldura si sa nu te mai poti bucura de toate stradule prafuite, autentice si pline de istorie.

Eu am fost la sfarsit de Ianuarie, considerata a fi cea mai racoroasa luna, dar vremea a fost perfecta, 16-17 grade Celsius ziua, iar noaptea temperatura scadea pana la 8-10 grade Celsius. Ca si itinerariu eu recomad o zi in Amman, apoi Wadi Rum si la urma cireasa de pe tort, Petra.

In Iordania ai nevoie de viza pentru a intra in tara, care cost in jurul a 40 de dinari( echivalentul a 50 de euro), dar iti recomand varianta JORDAN PASS de 70 de dinari in care sunt incluse viza, intrarea in desertul Wadi Rum, intrarea pentru o zi in Petra si intrarea la Teatrul Roman din Amman. Itinerariul ales de noi a fost o zi in Amman, o zi in Wadi Rum si 2 zile in Petra.

Cu privire la transport iti recomand sa inchieriezi masina din aeroport, imediat cum aterizezi in Amman, si astfel iti va fi mult mai usor sa te deplasezi intre Amman si Wadi Rum, intre care sunt aprox. 320 km, si sa te intorci la Petra inca 120 km. Noi am inchiriat un minivan de 7 persoane, costul a fost undeva la 120 ron pe zi, iar pretul benzinei este de aprox. 1 euro.

AMMAN

Amman este un oras foarte aglomerat, care nu iese din nota obisnuita a oraselor islamice din Orientul Mijlociu. Am avut o incursiune pe strazile agitate, pline de comercianti energici care incercau sa isi castige existenta, apoi ne-am indreptat repede catre Teatrul Roman pentru a prinde apusul, un reper celebru din capitala Iordaniei peste care timpul a lasat cateva urme, dar ca multe alte edificii ce au fost construite de Imperiul Roman, a trecut testul timpului destul de bine. Seara ne-am petrecut-o intr-unul din multe restaurante cu specific din orasul vechi, degustand din mancarea traditionala foarte gustoasa. Daca in schimb doriti sa iesiti din aglomeratia, agitatia, mizeria orasului vechi si sa savurati linistiti o sticla de vin, va recomand orasul nou, partea aceasta a Amman-ului este foarte cosmopolita si la doar 30 minute distanta de orasul vechi, ne-am simtit deja ca fiind in alta tara mult mai civilizata care iti ofera o promenada foarte frumoasa printre cladiri noi si cu aspect futurist.

WADI RUM

Dimineata ne-am trezit, am servit micul dejun, unul cu preparate traditionale, nimic spectaculos, apoi ne-am urcat in masina si am pornit spre Wadi Rum, un drum de aprox. 4 ore. Drumurile in Iordania sunt destul de bune, au investit in infrastructura constienti fiind ca astfel atrag turistii, si cu exceptia catorva zeci de km unde se lucra, am mers foarte civilizat. Atettie la radare, pe noi ne-a oprit unul, dar am scapat cu un avertisment. Pe drum am facut o rezervare pentru experienta Wadi Rum, si am avut de ales dintre mai multe pachete, diferenta importanta dintre ele fiind daca alegeam sau nu sa dormim in Wadi Rum intr-unul dintre corturile in care locuiau beduinii, insa noi am ales varianta cu safari cu masinile de teren si cina inclusa, deoarece am vrut sa ne bucuram de confortul unei camere de hotel tinand cont de activitatile pe care urma sa le facem. Recomand pachetul fara noapte petrecuta in Wadi Rum deoarece activitatile de safari si cina se intind pana destul de tarziu in noapte si astfel practic petreci cateva ore bune sub cerul instelat. Experienta in Wadi Rum este una pe care nu o poti uita cu siguranta, nisipul rosu, muntii parca pictati si sculptati de unele dintre cele mai talentate maini, apusurile in care soarele isi reflecta razele in linistea adanca a desertului, toata acestea te lasa mut in fata acestui spectacol maiestuos al naturii. Seara ne-am petrecut-o intr-unul din corturile beduinilor, niste oameni simpli pentru care timpul trece altfel, lasand urme adanci peste chipurile arse de soare, servind unul dintre cele mai bune ceaiuri pe care le-am baut, fumand narghilea in jurul focului, mancand o cina traditionala preparata intr-o oala tinuta sub pamant si ascultand povestile unor oameni indragostiti de viata simpla si de locul in care traiesc. Din pacate nu am putut admira bolta cereasca, acesta fiind un lucru pe care trebuie neaparat sa il faceti, deoarece au fost nori. In jurul orei 21 am plecat spre Petra, acolo ne-am luat urmatoarele 2 nopti de cazare, distanta dintre Wadi Rum si Petra fiind de aproximativ 120 km.

PETRA

Petra, una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, este unul dintre cele mai celebre si bine pastrate situri arheologice din lume, unde autenticitatea constructiilor sapate in stanca, de sus in jos, iti taie rasuflarea si iti naste zeci de intrebari cu privire la cat de avansata putea fi o civilizatie ca sa construiasca cu atata dibacie aces loc minunat. Pentru a descoperi tot ce poate acest loc sa iti dezvalui trebuie sa iti aloci minim o zi intreaga, si cand spun o zi intreaga ma refer la aproximativ 12 ore. Intrarea propriu-zisa in Petra este sufocata de localnici care incearca sa iti vanda serviciile destul de agresiv, respectiv sa calaresti un cal sau magar. Noi am inceput sa negociem cu ei pentru o plimbare, dar nu iti recomand sa faci acest lucru decat daca stabilesti un pret dinainte, nu te lasa amagit de ”ospitalitatea” lor penru ca la final sa te certi la cutite cu privire la cat ii datorezi, ceea ce am patit si noi pentru o plimbare de cateva minute, dar pentru cateva poze a meritat.

Incursiunea noastra la pas a inceput printr-un canion, numit Siq, sapat nu de apa, ci de miscarea placilor tectonice de-a lungul a cine stie cate sute de mii de ani, slefuit de torente de-a lungul timpului, cu pereti inalti si abrupti de o culoare rosiatica spectaculoasa. La captul acestui canion ni s-a dezvaluit cel mai cunosct templu, si anume ”Treasury” inalt de 42 m, aici s-a turnat filmul Indiana Jones, locul perfect pentru poze si pentru o pauza de ceai sau cafea traditionala la ibric in nisip.

Pentru a ajunge la ”main attraction” din Petra, trebuie sa ”inchiriezi” de aici un ghid alaturi de care sa urci sus pe stanca pentru a admira trezoreria sau ”Treasury” de sus. Drumul pana sus nu dureaza mai mult de 20-30 minute, dar este destul de greu de parcurs si anevoios, insa momentul cand ti se va dezvalui in fata ochilor ceea ce a putut sa construiasca o civilizatie acum mii de ani in urma, te va lasa fara cuvinte si cu un chef mare de a fotografia acest minunat loc, care poarta coroana de ”most instagrammable place in Petra”

Am avut noroc de un ghid foarte de treaba, probabil faptul ca a trait si in SUA o perioada l-a facut sa castige un aer mai civilizat, care s-a oferit sa ne ghideze catre toate obiectivele din Petra pe drumuri mai putin cunoscute, si astfel am evitat turistii zgomotosi si ne-am putut bucura in liniste de tot ceea ce avea sa ne ofere Petra in urmatoarele multe ore, si anume: morminte, temple si biserici in stanca, canale, locuinte, dar va garantez ca nu exista cuvinte care sa descrie farmecul si maretia acestui loc total neobisnuit, care cu siguranta a fost sursa de inspiratie pentru multe alte civilizatii. Itinerariul nostru in Petra s-a incheiat cu un ”apus vazut de la spate” la ultimul obiectiv si anume, ”Monastery”.

Petra by night” este o experienta pe care nu trebuie sa o ratezi sub nicio forma indiferent cat de obosit esti, sau cat de mult crezi ca nu are ce sa te mai surprinda, crede-ma pe cuvant ca vor fi cele mai fermecatoare 2 ore din viata ta. Vei parcurge drumul de la intrare in Petra pana la ”Treasury”, aprox 2.5 km pe un drum cu aproximativ 1500 de lumanari care iti vor calauzi calea catre cele mai adanci locuri ale sufletului tau intr-un decor spectaculos. In fata la ”Treasury” vei admira de pe o saltea un covor de lumanari, a caror lumina calda se va reflecta in peretii stancosi ai Trezoreriei, si iti va acapara atentia asemenea unui star cinema in fata reflectoarelor.

TRAVEL TIPS

  • Preturi. Iordania este o tara scumpa, comparabila cu Franta si Marea Britanie, asa ca trebuie sa ai in vedere ca o masa la un restaurant decent costa in jur de 70-100 Ron, iar ghizii si cazarile iti pot face gaura in buget, asa ca aloca un buget destul de mare pentru aceasta experienta.
  • Cazari. Standardele de curatenie sunt mult mai scazute in comparatie cu cele din Europa, asa ca trebuie sa ai in vedere ca standardele unui hotel de 4 stele in Iordania sun undeva intre 2 si 3 stele in Europa. Noi am avut parte de hoteluri de stele mai mult decat decente, la un pret de 100 euro/noapte
  • Siguranta. Desi este situata intr-o zona de conflict, Iordania este o tara foarte sigura si linistita, sunt echipaje de politie peste tot care te opresc pentru controale de rutina destul de des, asa ca nu iti face griji si bucara-te de ce iti ofera acest loc.
  • Inchiriaza o masina. Drumurile sunt acceptabile spre foarte bune chiar in anumite zone, si cu exceptia Amman-ului unde este haos, in rest te vei bucura de drumuri relativ libere, libertate de miscare intre atractiile turistice, toate acestea la un pret decent.
  • Capcane pentru turisti. Sunt destule, asa ca ai grija sa negociezi pentru absolut orice, sa platesti inainte orice serviciu al localnicilor si sa te uiti cu atentie peste meniurile restaurantelor unde mergi.
  • Petra by Night. Se organizeaza doar in anumite zile, respectiv Luni, Miercuri si Joi, dar sfatul meu este sa verifici inainte.

Recunosc, la inceput am fost sceptic cu privire la a vizita Iordania, si nu pot spune neaparat ca as fi regretat foarte mult daca nu as fi mers, si stiti de ce? Pentru ca orice proiectie ti-a face cu privire la aceasta experienta, va fi infima cu ce iti va oferi intr-adevar aceasta incursiune pe stradutele pline de praf si incarcate cu istorie ale Petrei, o calatorie spre sufletul unor oameni simpli ale caror repere cu privire la fericire si libertate sunt complete diferite de ale omului ”evoluat”, o experienta ce s-a remarcat prin unicitate si pe care cu siguranta o sa o repet.

Leave a reply